Wat is meibom­klier­dis­functie?

Meibomklierdisfunctie (MGD) is een aandoening waarbij de meibomklieren in de oogleden niet goed functioneren. Deze klieren produceren een olieachtige substantie genaamd meibum, die een essentieel onderdeel vormt van de traanfilm die het oogoppervlak bedekt en beschermt tegen uitdroging.

Bij MGD kunnen de meibomklieren verstopt raken, ontstoken raken of onvoldoende meibum produceren. Dit kan leiden tot een verscheidenheid aan symptomen, waaronder:

  1. Droge ogen: Een verminderde productie of kwaliteit van meibum kan leiden tot een onstabiele traanfilm en droge ogen.
  2. Oogirritatie: Omdat de traanfilm niet adequaat wordt vernieuwd, kunnen de ogen geïrriteerd en branderig aanvoelen.
  3. Wazig zicht: Een onvoldoende traanfilm kan leiden tot wazig zicht, vooral na langdurig lezen of beeldschermwerk.
  4. Rode en geïrriteerde oogleden: Ontsteking van de meibomklieren kan leiden tot roodheid en gevoeligheid van de oogleden.
  5. Korsten op de oogleden: Verstopte meibomklieren kunnen leiden tot de vorming van korsten langs de wimperlijn.
  6. Overmatig tranen: Paradoxaal genoeg kunnen sommige mensen met MGD last hebben van overmatig tranende ogen als gevolg van irritatie en ontsteking.

MGD kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder hormonale veranderingen, leeftijd, omgevingsfactoren zoals droge lucht en rook, en ooglidafwijkingen.

De behandeling van MGD omvat vaak warmtecompressen voor de oogleden om de meibomklieren te openen en te reinigen, ooglidmassage om de afscheiding van meibum te stimuleren, en het gebruik van kunsttranen om de traanfilm te stabiliseren en symptomen te verlichten.

Keiser Optiek
Je ziet het verschil.

Telefoon

0226-312390

E-mail

info@keiseroptiek.nl

Adres

Voorburggracht 172
1722 GT Zuid-Scharwoude

dinsdag - vrijdag

9.00 t/m 18.00 uur

zaterdag

9.00 t/m 17.00 uur