Wat is demodex?

Demodex verwijst naar een geslacht van mijten die parasiteren in de haarzakjes en talgklieren van zoogdieren, waaronder de mens. Er zijn twee soorten Demodex mijten die bij mensen voorkomen: Demodex folliculorum en Demodex brevis. Deze mijten zijn microscopisch klein en leven meestal in de haarzakjes van gezichtshaar, vooral rond de wimpers, wenkbrauwen en neus.

Demodex mijten zijn over het algemeen niet schadelijk en worden vaak aangetroffen bij gezonde individuen. Ze voeden zich met dode huidcellen en talg, en hun aanwezigheid veroorzaakt meestal geen symptomen.

Echter, bij sommige mensen kunnen grote populaties van Demodex mijten leiden tot huidaandoeningen, zoals rosacea en blefaritis (ontsteking van de oogleden). Dit komt doordat de mijten ontstekingen kunnen veroorzaken en de haarfollikels en talgklieren kunnen verstoppen, wat resulteert in roodheid, irritatie, jeuk en andere symptomen.

De behandeling van Demodex gerelateerde huidaandoeningen omvat vaak het gebruik van speciale reinigingsdoekjes voor de oogleden, medicinale shampoos, crèmes of zalven die antimicrobiële middelen bevatten om de mijtpopulatie te verminderen, evenals het handhaven van een goede persoonlijke hygiëne. Het is belangrijk op te merken dat het elimineren van Demodex mijten volledig uit de huid erg moeilijk is en dat de behandeling gericht is op het verminderen van symptomen en het beheersen van de mijtpopulatie.

Keiser Optiek
Je ziet het verschil.

Telefoon

0226-312390

E-mail

info@keiseroptiek.nl

Adres

Voorburggracht 172
1722 GT Zuid-Scharwoude

dinsdag - vrijdag

9.00 t/m 18.00 uur

zaterdag

9.00 t/m 17.00 uur